Γλώσσα

Μανιτάρια : ένα συστατικό που αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη και γεύση! Οι Φαραώ τα προτιμούσαν για το τραπέζι τους, οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι δίνουν δύναμη στους πολεμιστές τους την ώρα της μάχης και οι Ρωμαίοι – όπως και πολλοί άλλοι – τα θεωρούσαν δώρο Θεού και για αυτό τα έτρωγαν μόνο σε γιορτές. Σήμερα προτιμώνται για τη γεύση που δίνουν στην pizza και την pasta, αλλά ποια ποικιλία τους είναι η δημοφιλέστερη για τα πιάτα μας;

Πλευρώτους

Έχουν περίεργο σχήμα και αυλακώσεις από τη μία πλευρά, απαλή υφή από την άλλη και βάρος που φτάνει έως και τα 4 κιλά! Τα μανιτάρια πλευρώτους χρησιμοποιούνται κυρίως ψητά, σε σούπες ή συνοδεύοντας κρεατικά και θαλασσινά. Τα πιο ήπια της λίστας από άποψη γεύσης, θα ταιριάξουν σε κάθε πιάτο.

Πορτομπέλο

Τα μεγάλα εντυπωσιακά πορτομπέλο έχουν συνήθως ένα πλατύ καφέ «καπέλο». Η γεύση και το άρωμα κρέατος που έχουν, τα κάνουν ιδανικά για ριζότο και μακαρονάδες, ενώ αν είναι αρκετά μεγάλα, μπορούν να γίνουν και γεμιστά με τυρί και να συνοδεύσουν αρμονικά ένα σκορδόψωμο

Πορτσίνι ή Βασιλομανίταρο

Ιδιαίτερη γεύση κρέατος και άρωμα από κάστανο ή φουντούκι; Κι όμως υπάρχει και το βρίσκετε στα μανιτάρια πορτσίνι. Στην Ελλάδα το τρώμε ψητό στα κάρβουνα, αλλά οι Ιταλοί το προτιμούν τηγανητό, ψητό ή σωτέ με σκόρδο και να συνοδεύει πιάτα ζυμαρικών,κρεατικών αλλά και ρύζι.

Ασπρομανίταρο

Τα πιο γνωστά μανιτάρια στην Ελλάδα είναι μικρά, με χρώμα που ποικίλλει από άσπρο και εκρού μέχρι ανοιχτό καφέ και γκρι. Ταιριάζουν τέλεια με τη σαλάτα, την πίτσα και τις μακαρονάδες μας, ενώ μπορούν να συνοδεύσουν και πιάτα με κρέας.

Τρούφα

Η βασίλισσα των μανιταριών έχει ακανόνιστο σχήμα και άκρως έντονο άρωμα. Είναι σπάνια, γι αυτό και ακριβή, ενώ ανάλογα με το χρώμα της, μπορεί να αποκαλείται άσπρη ή μαύρη. Ωριμάζει την άνοιξη σε αμμώδη χώματα και χρησιμοποιείται για να αρωματίσει ριζότα ή μακαρονάδες και να συνοδεύσει κρεατικά. Οι πιο τολμηροί την προτιμούν ακόμη και…ωμή.