Γλώσσα

Το αγαπημένο πολλών burger, αν και φαινομενικά ανήκει στο fast food, τα τελευταία χρόνια έχει αναχθεί σε τέχνη, λόγω της πολυπλοκότητας της παρασκευής του. Η σωστή επιλογή του ψωμιού, που πρέπει μεν να είναι αφράτο και μαλακό αλλά ταυτόχρονα να μη διαλύεται κάθε φορά που θα κάνει τη διαδρομή μέχρι το στόμα σας είναι το πρώτο βήμα για την κατάκτηση της κορυφής. Μαρούλι, ντομάτα, τυρί ή ακόμα και λίγο μπέικον, μουστάρδα, κέτσαπ, μαγιονέζα και ό,τι άλλο προτιμάτε. Ποιο είναι, όμως, το σημαντικότερο βήμα για να γίνει το burger σας πραγματικά ακαταμάχητο ; Μα φυσικά, το μπιφτέκι του. Πριν σηκώσετε μανίκια και αρχίσετε να πλάθετε, δείτε παρακάτω τις επιλογές σας για τον κιμά που σας ταιριάζει.

Μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά

Η πιο κλασική επιλογή κιμά για το μπιφτέκι σας. Ο μοσχαρίσιος προέρχεται συνήθως από ζώο τουλάχιστον 9-12 μηνών, ενώ ο βοδινός από μεγαλύτερο ζώο, 20 μηνών και πάνω. Καλό θα ήταν να κρατήσετε περί το 20% λίπος από το κρέας σας, για αυτό και οι προτιμότερες περιοχές για κιμά είναι σημεία όπως η λάπα, η ελιά, η σπάλα αλλά και το κιλότο. Αν πάλι, θέλετε οπωσδήποτε κάτι πιο άπαχο και είστε προετοιμασμένοι για ένα λιγότερο ζουμερό μπιφτέκι, ζητήστε από τον κρεοπώλη σας ουρά ή νουά.

Μπιφτέκι από χοιρινό κιμά

Ο χοιρινός κιμάς χρησιμοποιείται συνήθως σε μείγμα, μαζί με αρνίσιο ή μοσχαρίσιο. Το στρογγυλό, το κιλότο και η σπάλα δίνουν και εδώ ζουμερό και μέτρια λιπαρό κρέας, ενώ κιμά μπορείτε να έχετε και από χοιρινό λαιμό, με την προϋπόθεση, όμως, να έχει καθαριστεί καλά, καθώς είναι το σημείο είναι περισσότερο λιπαρό.

Μπιφτέκι από αρνίσιο ή πρόβειο κιμά

Αρνίσιο κιμά μας δίνει ένα αρνί από 7 έως και 12 μηνών, ενώ πρόβειο λέμε τον κιμά από πρόβατο μεγαλύτερης ηλικίας, περίπου 1,5-2 ετών. Ο κιμάς αυτός μπορεί, εκτός από τα μπιφτέκια, να αποτελέσει μείγμα για κεφτέδες και κεμπάπ. Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να καθαρίσει καλά το μπούτι ή τη σπάλα του αρνιού από το εσωτερικό λίπος, να αφαιρέσει τα κόκκαλα και να αλέσει το ψαχνό.

Μπιφτέκι από κιμά κοτόπουλου ή γαλοπούλας

Τέλος, για τους πιστούς της υγιεινής διατροφής, υπάρχει η επιλογή του κιμά από κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Μπορείτε να ζητήσετε από τον χασάπη να σας αλέσει το ψαχνό χωρίς την πέτσα, ενώ αν θέλετε κάτι εντελώς άπαχο, προτιμήστε το φιλέτο από το στήθος αντί για μπούτι. Η προτεινόμενη αναλογία για τον κιμά σας είναι να αποτελείται από 60% στήθος και 40% μπούτι.