Γλώσσα

Σύντομο Ιστορικό Προέλευσης

Οι Incas ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν πατάτες στο Περού το 8000 π.Χ. και τις χρησιμοποιούσαν για πολλές ανάγκες τους, εκτός από το φαγητό. Το 1536 οι Ισπανοί κατακτητές ανακάλυψαν την ακαταμάχητη γεύση της πατάτας και την έφεραν στην Ευρώπη. Ο sir Walter Raleigh «σύστησε» την πατάτα στους Ιρλανδούς το 1589 και σε περίπου 40 χρόνια, αυτή εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη! Η μεγάλη καταστροφή στις φυτείες της πατάτας το 1840, άφησε πολλούς, Ιρλανδούς κυρίως, νεκρούς ή στα όρια της εξαθλίωσης, αφού η καλλιέργειά της ήταν η βασική πηγή εσόδων για τις οικογένειες της χώρας.Τα άνθη της πατάτας έχουν μικρό αστεροειδές σχήμα και μωβ απόχρωση. Λέγεται, πως η Μαρία Αντουανέττα αγαπούσε τόσο αυτά τα λουλούδια, που στόλιζε με αυτά τα μαλλιά της, ενώ και ο σύζυγός της, βασιλιάς Λουδοβίκος 16ος, έβαζε ένα άνθος πατάτας στο πέτο του, με απώτερο σκοπό να διαδοθεί η καλλιέργειά της στους Γάλλους αγρότες.

Η πατάτα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η πατάτα έκανε την άφιξή της με επεισοδιακό τρόπο, κατόπιν πρωτοβουλίας του τότε κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια. Εκείνος επεδίωξε να δώσει πατάτες στους αγρότες του Ναυπλίου, εισπράττοντας, όμως, την περιφρόνησή τους. Έτσι, αποφάσισε να τις ανάγει σε πολύτιμο αγαθό, τοποθετώντας φρουρούς στις αποθήκες φύλαξης της πατάτας. Οι πατάτες, πολύ σύντομα, έγιναν ανάρπαστες!Η καλλιέργεια της πατάτας αναπτύχθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, με τη Νάξο, όμως, να κρατά ξεχωριστή θέση για την ποιότητά της. Η πατάτα της Νάξου οφείλει τη γεύση της στην ιδιαίτερα αναπτυγμένη αγελαδοτροφία του νησιού, καθώς οι αγρότες θεωρούν πως η κοπριά των βοοειδών που εκτρέφουν έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να γίνουν οι πατάτες πιο μεγάλες και γευστικές, λειτουργώντας ως φυσικό λίπασμα.

Οι τηγανητές πατάτες

Οι τηγανητές πατάτες έχουν καταγωγή από το Βέλγιο του 17ου αιώνα. Οι Βέλγοι τηγάνιζαν τις πατάτες για να αντικαταστήσουν τα ψάρια, όταν ο ποταμός ήταν παγωμένος και δεν μπορούσαν να ψαρέψουν. Το 1801, λέγεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Thomas Jefferson, σέρβιρε τηγανητές πατάτες σε επίσημο δείπνο, κάνοντάς τες ιδιαίτερα δημοφιλείς σε ολόκληρη τη χώρα.

Η θρεπτική αξία της πατάτας

Οι πατάτες είναι ένα από τα πιο εύκολα καλλιεργήσιμα σπαρτά, έχοντας, παράλληλα, και υψηλή θρεπτική αξία. Βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και κρατούν τα επίπεδα χοληστερόλης χαμηλά, ενώ παράλληλα δίνουν ενέργεια στον οργανισμό, αφού είναι πλούσιες σε κάλιο, περισσότερο και από τις μπανάνες!Για αυτό και η χρήση τους είναι τόσο διαδεδομένη, ακόμα και σήμερα, με το σιτάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι και το ζαχαροκάλαμο να είναι τα μόνα που την ξεπερνούν σε σημαντικότητα.