Γλώσσα

Είναι το πιο δημοφιλές sandwich από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Πόσα γνωρίζουμε, όμως, για το αγαπημένο μας club sandwich

Saratoga Club House

Η πιο δημοφιλής εκδοχή θέλει το club sandwich να αποτελεί δημιούργημα του διάσημου Saratoga Club House που βρισκόταν στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για ένα αρκετά «κλειστό» club, στο οποίο, μέχρι το 1894, δεν επιτρεπόταν η είσοδος για τους ντόπιους ή τις γυναίκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το διάσημο club των Saratoga Springs είναι τόπος γέννησης και για τα πατατάκια!

Η ανακάλυψη ενός ευγενή

Σύμφωνα με το βιβλίο «Salads, Sandwiches and Chafing Dish Recipes» της Marion H. Neil, εμπνευστής του club sandwich ήταν ένας ευγενής που απλώς…πεινούσε αργά το βράδυ, όταν όλο το προσωπικό της οικίας του είχε αποσυρθεί για ύπνο. Ο άνδρας άρχισε να ψάχνει το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας του και βρήκε ψωμί, βούτυρο, μαγιονέζα, φέτες από κρύο μπέικον, μια τομάτα και λίγο κρύο κοτόπουλο, με τα οποία έφτιαξε ένα sandwich. Την επόμενη ημέρα μίλησε για αυτό στα μέλη της λέσχης (club), όπου ήταν θαμώνας, οι οποίοι και ζήτησαν από τον μάγειρα να φτιάξει το ίδιο sandwich. Αυτό, εν καιρώ, μετονομάστηκε σε «sandwich της λέσχης (club sandwich)».

Από ένα έως και πέντε επίπεδα!

Στο βιβλίο της “Seven Hundred Sandwiches” (1929), η Florence A. Cowles γράφει ότι η αρχική μορφή του club sandwich ήταν σαν ένας ψηλός πύργος, αφού είχε πέντε επίπεδα από ψωμί και υλικά. Για αυτόν τον λόγο, η κατανάλωσή του γινόταν με τη χρήση μαχαιροπίρουνου.

Η πρώτη συνταγή

Η πιο παλιά συνταγή για club sandwich ανήκει στο βιβλίο «Good Housekeeping Everyday Cook Book» της Isabel Gordon Curtis που κυκλοφόρησε το 1903.

Το αγαπημένο του Δούκα του Γουίνδσορ

Ο πρώην βασιλιάς της Αγγλίας, Εδουάρδος Η’ και η σύζυγός του, Wallis Simpson, που μετά την παραίτησή του από τον βρετανικό θρόνο έγιναν ο Δούκας και η Δούκισσα του Windsor, αγαπούσαν ιδιαίτερα τα club sandwiches. Μάλιστα, η Wallis υπερηφανευόταν για το πόσο καλά club έφτιαχνε!

Το sandwich των ρεκόρ!

Το πιο ακριβό club sandwich παρασκευάστηκε από το Hullett House του Hong Kong το 2013 και το κόστος του ανήλθε στα 45 ευρώ περίπου. Στα συστατικά του περιλαμβάνονταν μερικές από τις πιο ακριβές πρώτες ύλες παγκοσμίως, όπως χαβιάρι Beluga (με κόστος 107 λίρες ανά κιλό!), μοσχάρι Α5 Wagyu και σολομός Balik, ενώ περιλάμβανε, επίσης, φέτες μπέικον από μαύρο χοίρο, ζαμπόν Iberico, βελγικά σύκα, ροδέλες από τομάτα Roma, μαρούλι Romaine, αγγούρι, γαλλικό κοτόπουλο, ιταλικά βιολογικά αυγά, σαλάτα Mesclun, πράσινα σπαράγγια και, φυσικά, μαγιονέζα!