Γλώσσα

Η κουζίνα της Ιταλίας μοιάζει με ένα γνώριμο και αρκετά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Πόσα, όμως, γνωρίζουμε για τις διατροφικές συνήθειες των γειτόνων μας, πέρα από την και την καρμπονάρα;  

  1. Συνένωση πολιτισμών.
Η ιταλική κουζίνα αποτελεί ένωση της αρχαίας ελληνικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής, εβραϊκής, αραβικής και νορμανδικής κουζίνας. Οι πατάτες, οι ντομάτες, το καλαμπόκι και οι πιπεριές – υλικά που τη χαρακτηρίζουν μέχρι και σήμερα– προστέθηκαν κατά τον αποικισμό της Αμερικής.  
  1. Είναι απλή!
Τα πιο πολλά πιάτα αποτελούνται από 4 έως 8 υλικά. Οι περισσότερες συνταγές βασίζονται στην ποιότητα των υλικών και όχι στην πολυπλοκότητά τους, αφού είναι σπιτικές. Δεν έχουν δημιουργηθεί από κάποιον chef σε μία κουζίνα εστιατορίου, αλλά από κάποια…μαμά ή γιαγιά!  
  1. Πλούσια γεύματα.
Το πρωινό των Ιταλών αποτελείται από γάλα – ζεστό ή κρύο – και μπισκότα ή ψωμί με μαρμελάδα ή κρέμα φουντουκιού. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει και ο καφές, με τον cappuccino, τον latte και τον espresso να κυριαρχούν. Το μεσημεριανό αποτελείται από τέσσερα πιάτα : το ορεκτικό από κροστίνι (φρυγανισμένο ή ψημένο ψωμί στη σχάρα ή στο φούρνο) με σαλάμι, τυρί και λαχανικά, το πρώτο πιάτο συνήθως από ζυμαρικά ή μανέστρα, το δεύτερο πιάτο από κρέας ή ψάρι, τυρί και προσούτο με συνοδεία λαχανικών και, φυσικά, γλυκό ή φρούτο.  
  1. Σημαντικά συστατικά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.
Και όχι, δεν αναφερόμαστε μόνο στη μοτσαρέλα. Τα κυριότερα συστατικά της ιταλικής κουζίνας είναι το τυρί, με την παρμεζάνα και την προαναφερθείσα μοτσαρέλα να πρωταγωνσιτούν, το κρασί, η ντομάτα και το σκόρδο, ενώ χρησιμοποιεί αρκετά καρυκεύματα και μυρωδικά, όπως η ρόκα και ο βασιλικός.  
  1. Σικελία : η πατρίδα των μακαρονιών
Στη Σικελία χρωστάμε την ύπαρξη της αγαπημένης μας pasta. Εκεί γίνεται η πρώτη αναφορά σε αυτά το 1154. Εκείνη την περίοδο, ένα Νορμανδός βασιλιάς είδε να φτιάχνουν ένα υλικό, σαν τα σημερινά μακαρόνια, χρησιμοποιώντας αλεύρι και νερό. Αρχικά ονομάζονταν “atriya” και στη συνέχεια “trii”, όρος που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στην Νότια Ιταλία.  
  1. Διαφορετικές περιοχές, διαφορετικές διατροφικές παραδόσεις.
Η Βόρεια Ιταλία είναι διάσημη για το ριζότο, η Κεντρική για τα τορτελίνια και η Νότια για τις πίτσες και τις μακαρονάδες της. Πηγή : neolaia.gr  
  1. Την αγαπούν παγκοσμίως.
Το CNN ανακήρυξε την ιταλική κουζίνα ως την πιο δημοφιλή σε παγκόσμιο επίπεδο, με την πίτσα να είναι το φαγητό με την περισσότερη κατανάλωση στον κόσμο. Στην ίδια δεκάδα βρίσκονται η μεξικάνικη, η ελληνική, η ισπανική, η κινέζικη και φυσικά η γαλλική. Πηγή : cnn.com