Ιστορία πίτσας | realpizza.gr

Η Ιστορία της Pizza

Η ιστορία της pizza, αυτού του πλέον διάσημου και αγαπητού πιάτου, που έχει καταλήξει στις μέρες μας να θεωρείται το «φαγητό της παρέας», ξεκινά στην πραγματικότητα ήδη από την αρχαιότητα! Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί, ανάμεσά τους και οι αρχαίοι  Έλληνες, παρασκεύαζαν λεπτές ζύμες με διάφορα υλικά. Μάλιστα, ως πρώτο είδος pizza θεωρείται η focaccia, ένα επίπεδο, ιταλικό ψωμί, στο οποίο αρχικά προστέθηκε η ντομάτα, τον 16ο αιώνα π.Χ. Σταδιακά, η pizza εξελίχθηκε και έγινε πολύ γνωστό πιάτο όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο! Ας δούμε λοιπόν τους βασικότερους σταθμούς της ιστορίας του αγαπημένου μας πιάτου!

Οι απαρχές της pizza

Η pizza, όπως την ξέρουμε σήμερα, δεν διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από την αρχαία συνταγή της. Τα πρώτα δείγματα πίτσας καταγράφονται στη Σαρδηνία, πάνω από 7000 χρόνια πριν. Προς έκπληξή μας, η Ελλάδα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την εξέλιξη του διάσημου αυτού πιάτου! Γνώριζες πως οι Αρχαίοι Έλληνες περιελάμβαναν στη διατροφή τους ένα είδος πίτας που ονομαζόταν πλακοῦς, στο οποίο προσέθεταν σκόρδο, κρεμμύδι και διάφορα μυρωδικά; Λίγο αργότερα, τον 6ο αιώνα π.Χ., οι Ρωμαίοι, κατά τη διάρκεια των μακροχρόνιων εκστρατειών τους έψηναν πάνω στις ασπίδες τους λεπτό ψωμί και το κάλυπταν με τυρί, αλλά και πολλοί άλλοι έχουν καταγράψει συνταγές με βάση το ψωμί, στο οποίο έβαζαν κάθε λογής υλικό.

Η εξέλιξη  

Πότε όμως η πορεία της πίτσας άλλαξε πραγματικά; Μετά τις επαφές της Ευρώπης με την Αμερική, γίνεται επιτέλους εισαγωγή της ντομάτας, την οποία πρώτοι οι Ιταλοί προσέθεσαν στην τότε πίτσα. Αλλά και το φαγητό των φτωχών, γνωστό ως “Naples galette” αποτελεί πρώιμη μορφή πίτσας (16ος αιώνας) που απευθυνόταν στους φτωχούς της Νάπολης, παρασκευαζόταν στο δρόμο από τους πιτσαγιόλους και έγινε σταδιακά διαθέσιμη στην ανώτερη τάξη λόγω της περιέργειάς της να το δοκιμάσει! Παρόλα αυτά, σταθμό στην ιστορία και τη διάδοση του πιάτου αποτέλεσε το 1889, όταν η Βασίλισσα Μαργαρίτα, σύζυγος του Βασιλιά Ουμπέρτου A’, επισκέφθηκε τη Νάπολι και θέλησε να δοκιμάσει το τοπικό πιάτο! Έτσι, ένας διάσημος πιτσαγιόλος (σεφ πίτσας) παρασκεύασε τη γνωστή σε όλους μας πίτσα Μαργαρίτα προς τιμήν της Βασίλισσας, με ντομάτα (κόκκινο), μοτσαρέλα (άσπρο) και βασιλικό (πράσινο), χρώματα δηλαδή που αντιστοιχούν στην σημαία της Ιταλίας. Η Βασίλισσα Μαργαρίτα ξετρελάθηκε, συμβάλλοντας έτσι στη διάδοσή της σε όλη την Ιταλία!

Μαζί με τους Ιταλούς μετανάστευσε στην Αμερική… και η πίτσα στο τέλος του 19ου αιώνα και άρχισε να γίνεται γνωστή μέσω των ιταλικών πληθυσμών στη Νέα Υόρκη! Με τον καιρό, οι ίδιοι άνοιξαν μικρά μαγαζιά στα οποία συγκεντρώνονταν και πωλούσαν πίτσα. Βέβαια, η πρώτη πραγματική πιτσαρία άνοιξε από τον Gennaro Lombardi το 1905 στη Ν. Υόρκη, ο οποίος κατείχε οπωροπωλείο, όταν ένας υπάλληλός του έφτιαξε πίτσα! Με την αρχή του νέου αιώνα, άνοιξαν πολλές πιτσαρίες, στην Αμερική, όμως, η πίτσα απέκτησε μεγαλύτερη φήμη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Από τότε και έπειτα, αντίστοιχες επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν και διαδόθηκε σε όλη τη χώρα και σε κάθε κοινωνικό στρώμα, αποτελώντας ένα εύκολο και γρήγορο φαγητό που αγαπήθηκε από όλους!

Η πίτσα σήμερα

Με το πέρασμα του χρόνου, η πίτσα έφτασε στις μέρες μας να αποτελεί ένα τόσο διάσημο πιάτο, που μπορείς να το βρεις τόσο σε γκουρμέ εστιατόρια όσο και σε απλά μαγαζιά γρήγορου φαγητού. Αδιαμφισβήτητα, έχει γίνει η πλέον ασφαλής επιλογή για κάθε κοινωνική εκδήλωση αλλά και συνώνυμο της διασκέδασης και της απόλαυσης! Εάν, λοιπόν, αναλογιστούμε την πορεία της μέσα στον χρόνο, παρατηρούμε την αξιοθαύμαστη ιστορία επιβίωσής της και ανάδειξής της σε ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα του 21ου αιώνα!

Σχετικά Άρθρα